Всеки петък в Стара Загора организират фермерски пазар
Всеки петък в Стара Загора организират фермерски пазар / Община Стара Загора

Всеки петък от 15.00 часа на централния градски пазар в Стара Загора всички желаещи производители ще могат да предлагат собствена продукция на биохрани, както и артикули, произведени в малки семейни фирми.

Община Стара Загора организира за първи път утре от 15.00 ч. фермерски пазар, който ще се проведе в отделението, предвидено за продажба на цветя на централния градски пазар в Стара Загора.

Целта е фермерският пазар да осигури директен достъп на гражданите до храни с доказан произход. Отделението в новия общински пазар, предвидено за продажба на цветя, остана неизползвано, поради липса на интерес у търговците. По този начин това пространство ще се осмисли и насити с полезна за гражданите дейност, смята градоначалникът. Той се надява, че директните контакти с фирмите, ще затвърдят основния принцип на фермерските пазари - доверие между производители и потребители.

По-голяма част от производителите са био-сертифицирани, а останалите са регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Производителите, участници на фермерския пазар, са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция.

До момента заявки за участие в първия фермерски пазар са заявили 8 производители, но се очаква да се увеличават. Те ще предложат на старозагорци богато разнообразие на продукти от козе мляко - сирене, кашкавал и кисело мляко, на различни био-сезонни зеленчуци, биочайове за профилактика, подправки, билки, домашни лютеници, сладко от черници, сироп от бъз, от акация, чай от ябълки, хляб с дива мая, пчелен мед и др.