Багдад поиска Турция да спре бомбардировките на иракска територия
Багдад поиска Турция да спре бомбардировките на иракска територия / ThinkStock/Getty Images

Парламентът и правителството на Ирак поискаха от правителството на Турция да прекрати въздушните бомбардировки на територията на Ирак, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В декларация на парламента се отбелязва, че ударите на турските ВВС са "нарушаване на суверенитета на Ирак", съобщава ТАСС. Иракското правителство порица ударите като "опасна ескалация и атака срещу суверенитета на Ирак", допълва Ройтерс. В изявление, поместено на уебсайта на иракския премиер Хайдер ал Абади, Турция е призована да избягва по-нататъшна ескалация и да търси решение на кризата. Иракското правителство се ангажира да не позволи извършването на атаки към северния си съсед от иракска територия.

Бомбардировките на ВВС на Турция на граничните иракски райони нанесоха сериозни щети на собствеността на граждани на Ирак, а също доведоха до жертви сред местното население, се казва в декларацията на парламента. Продължаването на подобни действия от страна на Турция ще се отрази на отношенията между Багдад и Анкара по най-негативен начин, се посочва в декларацията.

Иракският парламент се изказа в полза на всякакви усилия за противодействие на терористичната групировка "Ислямска държава", но също поиска от Турция да предприеме всички необходими мерки, за да не допусне проникване на бойци през турската граница.

Турската авиация нанесе удари по обекти на ПКК в Северен Ирак. Бомбардировките започнаха във вторник вечерта и продължиха цяла нощ. Ударите бяха нанесени по шест района на иракска територия. Атаките на турските ВВС в Северен Ирак са с цел унищожаване на позиции на "Ислямска държава" и бази на ПКК, която е смятана от Анкара за терористична организация.

Източник: БТА