Отчитат ръст на сигналите за дискриминация, преобладават жалби на хора с увреждания
Отчитат ръст на сигналите за дискриминация, преобладават жалби на хора с увреждания / DarikNews.bg

Значително са нараснали жалбите и сигналите, подавани в Комисията за защита от дискриминация през последните години. Само за първото полугодие на 2015-та са постъпили 465 жалби и сигнали, съобщи във Велико Търново председателят на комисията доц. Анна Джумалиева. 311 са образуваните преписки, а броят на постановените решения е 286. Преобладават жалби на хора с увреждания и случаи на дискриминация на работното място, свързани с трудово-правни отношения, посочи доц. Джумалиева. Сравнително по-малко са жалбите на етнически признак, добави тя.

Всеки сигнал се разглежда в 30-дневен срок, изготвя се доклад, след което влиза на заседание на комисията по дискриминация. Три или петчленен състав се произнася с решение по жалбата. Ако то не бъде обжалвано в 14-дневен срок, влиза в сила и е задължително за страните по спора, обясни процедурата доц. Джумалиева. Във Велико Търново през миналата година са постъпили 20 жалби и сигнали за дискриминация, от началото на тази година те са 9.

В старата столица се проведе експертен форум, организиран съвместно от Комисията за защита от дискриминация и Съюза на икономистите в България. „Икономически фактори и инструменти за социална интеграция на ромската общност: добри български практики“ бе темата на дискусията, която събра представители на неправителствени организации, на бизнеса и образователни институции. Участниците споделиха своя позитивен опит и практики в провеждането на интеграция на ромските общности. Според председателя на Съюза на икономистите в България проф. Кръстьо Петков е нужна “безпощадност в задължителното образование на ромските деца”. Трябва да се намерят стимули и мотиви, които да накарат ромските семейства и деца да се образоват, смята проф. Петков.