Богато илюстровано издание за пафтите представиха в музея
Богато илюстровано издание за пафтите представиха в музея / Дарик Русе, Искра Георгиева

Книгата „Пафти от българските музеи” на Надежда Цветкова беше представена днес в регионалния исторически музей. Изданието представя различни видове пафти и ни разказва къде могат да бъдат видени. Разгледани са над 400 образци, включени са над 400 илюстрации.

Пафтите са женски ориенталски накит, разпознаваем като български. В миналото тези накити се откривали по пазари и са имали масова употреба, като елемент на традиционното облекло на българката. Майсторите, които са ги изработвали, са пътували и затова по тях откриваме различни мотиви и сюжети. Най-разпространени са растителните изображения, а след тях – животинските, с акцент върху птиците.

Материалите, от които са изработвани, са злато, сребро, с вградени седеф или кост и дори камък. Пафтите имат предпазваща функция. Те са характерни за облеклото на омъжената жена, но, макар и по-рядко, от началото на ХХ век, се срещат пафти за моми и момичета. Те са традиционен подарък за годеж – от годеника за невестата му. Предназначените за подарък пафти понякога били надписвани.

***

Надежда Цветкова е специалист етнограф. Работила е в Исторически музей – Русе, където е заемала длъжността „Връзки с обществеността“. Интересът й към темата за българските пафти датира от 1972 г.