Само 30% от българките съобщават, че са жертва на домашно насилие
Само 30% от българките съобщават, че са жертва на домашно насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Само 30% от българките съобщават, че са жертва на домашно насилие
81207
Само 30% от българките съобщават, че са жертва на домашно насилие
  • Само 30% от българките съобщават, че са жертва на домашно насилие

Едва 30% от българките съобщават, че са жертви на домашно насилие. Данните представи Славянка Иванова от Центъра за изследване на демокрацията, по време на представянето на проект за представително проучване за нивата на насилието.

Експертът обясни, че на базата на информацията от изследването, ще бъде създаден модел за подкрепа на жертвите на насилие, тъй като в момента много от случаите се улавят в твърде късен етап.

Голяма част от българките, жертви на домашно насилие, продължават да не го признават. Причината за това би могла да се базира на факта, че не всички форми на насилие се осъзнават като такива, поясни Славянка Иванова.

„ В България отчетените равнища на жертви на подобно насилие са много по-малко, някъде между 20-30%, докато в скандинавските страни например тези дялове са много по-високи. Не е задължително да се дължи на по-голяма разпространеност на домашното насилие в тези страни, а може да се дължи на по-голяма чувствителност на обществото и жертвите", добави тя.

Експертът коментира, че у нас все още слабо се различават отделните форми на домашно насилие.

„Принуда върху жените да не ходят на работа и да останат вкъщи, което в България се разпознава като насилие от сравнително малък брой хора. Не всички форми на домашно насилие се осъзнават", обясни експертът.

Проектът, който група от неправителствени организации разработват има за цел да предотврати насилието, основано на полов признак. Инициативата се финансира по Норвежкия финансов механизъм и е на стойност малко над 190 хиляди евро.