Амнести обвини Израел във военни престъпления
Амнести обвини Израел във военни престъпления / БГНЕС

"Амнести интернешънъл" обвини Израел във "военни престъпления" заради убийство на "най-малко 135 цивилни" като отмъщение за залавянето на израелски войник през войната от лятото на 2014 година в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Това сочат "нови доказателства", от които личи също "системният и видимо умишлен характер на въздушните и сухопътните атаки срещу Рафа" по онова време, които може да са "и престъпление срещу човечеството", твърди неправителствената организация в съвместен доклад с лондонския изследователски екип "Форенсик аркитекчър".

Докладът се опира на "стотици фотоси и видеозаписи, сателитни сннимки и свидетелства на очевидци", описващи нападенията срещу Рафа на 1 август м. г. Ден след това специална комисия, ръководена от главния равин на израелската армия, съобщи за смъртта на 23-годишния офицер Хадар Голдин, убит в сражение в ивицата Газа.

Според "Амнести интернешънъл", Израел е задействал оспорвана процедура с кодовото име "Ханибал" - бойни действия, които може да причинят смъртта на даден войник, за да не попадне жив в ръцете на врага. Армията не признава, че използва подобна процедура, но медии и наблюдатели редовно й приписват такива практики. Според правозащитниците, прилагането на директивата "Ханибал" е довело до "незаконни нападения срещу цивилни", пояснява АФП.

Източник: БТА