От ЦНСТ-Плевен завеждат дело заради обвинение за насилие и побой над деца
От ЦНСТ-Плевен завеждат дело заради обвинение за насилие и побой над деца / dariknews.archive

Обвинение отправено от бивш служител на Център за настаняване от семеен тип/ЦНСТ/ в Плевен за насилие и побой над 17-годишен младеж в плевенски ЦНСТ стана повод за пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, на която служители от центровете в града споделиха мнения относно отправените обвинения срещу тях.

От името на персонала на шестте Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен, управителят им Анелия Цанкова зачви:
"Изразяваме своето пълно несъгласие и огорчение от опитите да се омаловажат усилията на работещите и на ръководството на ЦНСТ и декларираме, че никога и по никакъв повод не е упражнявано физическо или психическо насилие над потребителите на ЦНСТ". Тя допълни, че това е констатирано от неколкократни проверки на компетентни органи, в ключително и от Общна Плевен.

17-годишният младеж, за когото бившата служителка на ЦНСТ-в Плевен Иванка Рашайкова сподели пред медии информация, че е бил малтретиран физически и психически е с ТЕЛК, с тежка умствена изостаналост, с чужда помощ и с чувствително нарушение в поведението, което изисква грижи или лечение. В здравната му документация фигурират още диагнози като параноидна шизофрения и епилепсия, обясни Цанкова.

Тя припомни, че още в момента на настаняването му е изпаднал т.н. "криза на преместването", което наложило да бъде викана Бърза помощ в следващите два дни.

Последвало посещение в психиатрична клиника, заедно с целия екип на центъра, в който е било настанено детето. Включително е проведена среща с чуждестранни специалисти, чийто съвет бил детето да стои под душ известно време или да бъде повито в мокър чаршаф/като в пелена/, защото в този шизофренен разпад, в който се е намирал, той не можел да чувства ръцете и краката си, което води до доста буйно поведение..."буйстваше, хапеше ни, плюеше ни...".

Работещите в ЦНСТ-Плевен посочиха, че едва ли има по-обгрижвано дете в центровете в Плевен и децата са добре обгрижвани, има съвсем нормална обстановка и има ефект по отношение на проблемите.
"Пожелавам на всеки да има такъв екип. Невероятни хора!", заяви управителят Анелия Цанкова и уточни, че веднага след пресконференцията в съда ще бъде заведено дело за клевета срещу Иванка Рашайкова по повод обвиненията, отправени от нея срещу екипа на ЦНСТ в Плевен от ефира на ТВ7.

На срещата с медиите стана ясно, че бившата служителка Рашайкова, която е работела като възпитател с педагогическо образование не е била уволнена от работа, а е била освободена за несправяне със задълженията си през месец май 2015 г. - по време на 6-месечния изпитателен срок след назначаването на целия персонал през декември 2014 г.