Бизнесът в Шумен също протестира срещу новите, по-високи цени на тока
Бизнесът в Шумен също протестира срещу новите, по-високи цени на тока / снимка: Богдан Богданов

Представители на бизнеса в Шумен също се включиха в националния протест срещу увеличението на цената на тока. Работници от над 20 предприятия от областта изразиха недоволството си по-рано днес.

Демонстрацията бе организирана от работодателските организации Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България . Към бизнеса се присъединиха и синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Точно в 11:00 ч. пред сградата на една от най-големите шивашки фирми в града „Попов и СИЕ" излязоха 150 работници в знак на протест срещу поскъпването на тока. Производственият директор Василка Вълчева на фирмата прочете декларация с поставените искания на работодателите. Става дума за запазване на сегашната цена на добавка „Задължение към обществото" до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити; незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори, които водят до неефективно управление; задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалени разходи в сектора, и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители.

„Нашата фирма е съпричастна към протеста, тъй като ще бъдем ощетени от новото повишаване на цената на тока. Това ще повлияе на заплатите на хората и на парите, които би могло да се отделят за въвеждането на нови технологии в производството", заяви Вълчева.

На протест излязоха и работниците и служителите от фирмата по чистотата „Титан - БКС". „Алкомет" също се включи във втория национален протест срещу завишаване на добавка „Задължения към обществото". Компанията призова правителството да преразгледа решенията си за необосновано повишаване цената на електроенергията не само от 1 август, но и след това.