От БСП с поредна акция, показаха състоянието на улиците в Ресен
От БСП с поредна акция, показаха състоянието на улиците в Ресен / DarikNews.bg

Търновските социалисти организираха порадната си акция - част от кампанията “Проблемите на Велико Търново са на всеки километър. Кмете, действай!”. Този път от БСП показаха основният проблем в най-голямото село на общината – Ресен. В населеното място, което се намира на 20-на км от старата столица, живеят над 2000 души. Инфраструктурата в селото обаче е в окаяно състояние, показаха на място пред журналисти червените общински съветници Стоян Витанов, Петко Тюфекчиев, Желка Денева и Валентин Ламбев, който е и кандидатът на БСП за кмет на община В. Търново. С тях беше и председателят на Младежкото обединение Валерия Дончева.

“Избрахме Ресен случайно, но навсякъде в населените места е така. Искаме да покажем диспропорцията между центъра и буквално на метри от него каква е инфраструктурата в селото”, каза Стоян Витанов. По думите му кметицата на селото е разбрала за тяхната акция и предишния ден е пуснала по улиците грейдер, който се е опитал да изравни дупките по уличките. Те са покрити само с пръст и чакъл, а неравностите са на всеки метър. Има положен асфалт само в центъра на Ресен. В зелените площи обаче са монтирани нови пейки с масички, в най-старата част на селото е изградена и беседка. "Това съоръжение е доста паянтово, а до пейките, всяка от която струва 180 лв., се стига трудно заради лошите пътища", коментира Стоян Витанов. Буквално до детска площадка пък зее необезопасена шахта, показаха още червените съветници.

“Още през януари направихме няколко предложения до кмета, в които влиза и предоставяне целево за пътна инфраструктура и решаване на неотложни проблеми в населените места на 20% от реалния капиталов ресурс, целева държавна субсидия, собствени бюджетни средства и специален инвеситционен фонд, но не по-малко от 600 000 лв. при запазване финасовия ресурс във фонд “Местни инициативи”. За съжабение това не се случи, тъй като кметът отказа да приеме тези предложения”, каза още Витанов. От БСП ще продължат да настояват за изравняване на диспропорциите в населените места и за създаване на еднакви условия за живот. “Наясно сме, че това не може да стане веднага, но е време някой да се захване с този проблем. Ние от БСП вече имаме изготвена такава стратегия за изравняване на стандарта на услугите в малките населени места”, подчертаха социалистите.

“В нашата предизборна програма сме заложили не по-малко от 600 000 лв. на година за решаването на точно такива проблеми в населените места. Целта ни е в края на мандата да не съществуват повече такива улици без трайна настилка”, допълни кандидатът за кмет на БСП Валентин Ламбев. Според него Велико Търново прилича на “магазин с много луксозна и добре подредена витрина, но самият магазин е в безобразно състояние”. “Искаме да се обърнем към проблемите на обикновените хора в кварталите и населените места, защото човек отива на центъра, но вечер той се прибира там, където живее, там, където има дупки, няма осветление и условия да отглежда своите деца. Основният ангажимент, който ние поемаме, е политиката за обикновения човек”, подчерта Валентин Ламбeв.

Той напомни, че след няколко дни предстои традиционният голям събор на социалистите на Бузлуджа, на който ще бъдат отбелязани 124 години от основаването на БСП. На този събор ще започне кампанията на червената партия в цялата страна под надслов “За хората и за социална справедливост”. По този повод червеният лидер почерпи своите съпартийци и журналистите с баница, направена от неговата съпруга Свилена Ламбева.

Червените съветници анонсираха още, че местната им кампания “Проблемите на Велико Търново са на всеки километър” ще продължи. “Нашите акции са своеобразен остен и виждаме, че дават положителен ефект за гражданите”, допълни Стоян Витанов. Следващата инициатива ще направят младите социалисти от Младежкото обединение на БСП, но подробности не бяха дадени.

Петко Тюфекчиев пък допълни, че БСП остро възразява срещу вдигането на прага за избор на кметове в населените места с население от 100 на 350 души. Предложението е на ДПС и днес трябва да се гледа в Правната комисия на НС. Социалистите смятат още, че има тайна коалиция между ГЕРБ и ДПС, която ще бъде официализирана вероятно след местните избори.