Прокуратурата в Хасково започва проверка на кариерите край Ивайловград
Прокуратурата в Хасково започва проверка на кариерите край Ивайловград / Dariknews.bg, архив

Окръжна прокуратура - Хасково започва проверка на кариерите край Ивайловград, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Проверката е по повод излъчен на 24 юли материал по национална телевизия. Окръжната прокуратура в Хасково се е самосезирала и ще извърши лична проверка. В материала са били изнесени данни за извършване на незаконен добив на скалнооблицовъчен материал в Община Ивайловград, без предоставени концесии, както и без промяна на статута на земите, в които се експлоатират кариерите.

По реда на Надзора за законност и защита на правата на гражданите ще се  извърши проверка за спазването на изискванията на Закона за подземните богатства, Закона за опазване на земеделските земи и Правилника за приложение на Закона за опазване на земеделските земи и упражнявания контрол.

Целта на проверката е да се установи спазването на разпоредбите от Закона за подземните богатства, броят на нарушенията, както и броят на кариерите, намиращи се в земеделски земи, в които се извършва добив на скалнооблицовъчен материал и които са с променено предназначение за неземеделски нужди.

Проверката ще приключи в до 1 септември тази година.