Метеоритът, предизвикал последното застудяване, паднал преди  12 835 години
Метеоритът, предизвикал последното застудяване, паднал преди 12 835 години / Thinkstock/Getty Images

Учени установиха годината, в която Земята е била ударена от метеорита, предизвикал последното застудяване на планетата ни. Това е станало преди 12 835 години, като годината бе установена благодарение на следи от катаклизма, открити на четирите континента, пише изданието на Академията на науките на САЩ.

Последното застудяване и последвалото го настъпление на ледниците е станало преди около 12 900 години, а този период в историята на планетата ни е известен като дриас. Резките промени в климата довели до пълното измиране на мегафауната в Северна Америка - мастодонтите, гигантските ленивци, котките със зъби във формата на саби и други. Метеоритът е паднал в днешната канадската провинция Квебек.

Джеймс Кенет от университета в калифорнийския град Санта Барбара сподели, че с колегата си Ричард Файърстоун още през 2007 г. са открили следи от метеорита на дъното на едно мексиканско езеро, но тогава повечето им колеги не повярвали. Те контрирали, че ако намерените „космическите” метали и микротопчета бъдат открити и в други части на света, тогава вече ще може категорично да се потвърди находката на Кенет-Файърстоун.

Тогава двамата с други техни колеги извършили разкопки в 12 държави на Европа, Азия, Африка и двете Америки, където били открити същите следи. Според учените вероятността те да са оставени от един и същ катаклизъм надхвърля 95%, което доказва наличието на метеорита.

Съпоставяйки възрастта на откритите следи в горните слоеве, учените стигнали до извода, че метероитът е удари Земята преди около 12 835 години с плюс-минус 100 години. Датата впрочем точно съответства по време с падането на метеорита, чийто следи, съдържащи платина, са били намерени в ледовете на Гренландия.

Източник: БГНЕС