Търсачи извадиха съкровища от Атлантика за над 1 млн. долара
Търсачи извадиха съкровища от Атлантика за над 1 млн. долара / Thinkstock/Getty Images

Семeйство търсачи на съкровища от американския щат Флорида вдигна от дъното на Атлантика съкровище за над 1 млн. долара.

Находката бе извадена още през юни, но съобщението бе направено едва сега, за да съвпадне с 300-годишнината от гибелта на испанската флотилия, превозвала ценностите. Това съобщи Брент Брисбън, представител на компанията, която има правата върху отломките на флотилията, предаде Ройтерс.

Испанската флотилия от 11 галеона, поела куса от Хавана за Испания, е отишла на дъното край бреговете на Флорида след мощен ураган през 1715 г.

Документите свидетелстват, че товарът на тези кораби струвал 400 млн. долара, като от тях вече са открити ценности за 175 млн. долара. Това е станало при предишни две находки през 2014 и 2013 г., така че сегашната е трета поред.

През 2010 г. компанията на Брисбън придобила правото върху морския участък край Флорида, оттогава тя сключва договори с търсачи в качеството им на подизпълнители. От това се възползвало семейство Шмит - Рик, Лиза, двете им деца и снаха им, които издирват морските съкровища със собствен кораб.

Ерик Шмит откри съкровището на дълбочина 4,5 м на около 210 км от Маями. Извадените ценности включват 51 златни монети и 12-метрова златна верига. Сред монетите са отличен образец на реала, изсечен през 1715 г. за испанския крал Филип Пети. В света има само няколко такива монети.

По закон 20% от съкровището ще стане собственост на щата Флорида, а друга част ще бъде изложена в музей. Остатъкът ще бъде поделен между компанията на Брисбън и семейство Шмит.

Източник: БГНЕС