В горещите дни зачестиха пожарите, причинени от небрежност и неправилно боравене с открит огън
В горещите дни зачестиха пожарите, причинени от небрежност и неправилно боравене с открит огън / DarikNews.bg, архив

Последните дни се характеризират с повишаване на среднодневните температури. На много места започна почистване на дворовете, градините и вилните места, съпроводено с изгаряне на горимите отпадъци. Това e основната причина за полски и горски пожари, които често придобиват бедствени размери в регионален план, предупреждават от горнооряховската противопожарна служба.

С приключване на жътвата и прибирането на сламата се увеличава броят на нарушенията при съхранението и то главно от частните стопани. Законово установените разстояния от складирания груб фураж до съседни сгради в личните дворове се определя в зависимост от конструкцията им – дървена или масивна, и са от 8 до 14 метра. Гражданите трябва да знаят, че устройването на единични купи с груби фуражи на полето става на 50 м от горски масиви и на 10 м от пътищата, а в регулацията на населените места извън личните дворове това е забранено.

Ръководителите на предприятия, организации и фирми, както и гражданите са длъжни да почистват пространствата около сградите, съоръженията, складовете, фуражните площадки и други подобни обекти от тревна растителност и горими отпадъци, като ги изнасят на пожаробезопасни места.

Забранено е паленето на огън на открито до производствени, жилищни сгради, навеси, складове, селскостопански постройки, складирани тревни фуражи, посеви и горски масиви. Абсолютно е забранено и паленето на стърнища.

При пожар веднага се обадете на ТЕЛЕФОН - 112, като съобщите по възможност най-точно местоположението на пожара. Обажданията на този телефон са безплатни. Ако разполагате с подръчни противопожарни средства и необходимите знания и умения за това, можете да се опитате да загасите пожара. В противен случай изчакайте пристигането на пожарникарите, които разполагат с необходимото оборудване и опит.

От РСПБЗН предупреждават, че Законът за МВР предвижда наказание за нарушителите – глоба в размер до 2000 лв.