Джейн Остин вдъхновява компютърните пирати
Джейн Остин вдъхновява компютърните пирати / снимка: Guliver/Getty Images

Дали компютърните пирати през 21 в. нямат слабост към класически литературни произведения от 19 в., като романа „Разум и чувства” от Джейн Остин? Във всеки случай те все по-често се крият зад откъси от литературни творби, предаде АФП.

Откъсите от литературни творби са на път да се превърнат в ново средство за скриване на вируси, като това дава възможност да се проникне незаконно в компютри и компютърни мрежи, се казва в доклад, публикуван от изследователи от „Сиско систъмс”.

„Добавянето на откъси от класически текст на уебстраница, ползвана от компютърни пирати, е много по-ефикасен метод за скриване в сравнение с традиционния подход, който се изразява в ползване на случайно подбран текст”, поясняват изследователите.

„Използването на текстове от списания или блогове е друга ефикасна стратегия. Антивирусите и другите системи за сигурност са по-склонни да смятат уебстраницата за сигурна, след като са "прочели" подобни текстове”, изтъкват те.

Изследователите отбелязват, че това е само един пример за способността на компютърните пирати да правят нововъведения, за да се справят със защитата на компютърни мрежи.

Източник: БТА