Турция не е искала военна помощ от НАТО заради Ислямска държава
Турция не е искала военна помощ от НАТО заради Ислямска държава / БГНЕС

Турция не е искала военна помощ от НАТО за борба с терористичната организация "Ислямска държава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на Съвета на НАТО на равнище посланици, свикано по молба на Анкара във връзка със засилването на терористичните заплахи в Турция, предаде ТАСС.

"Турция не се е обръщала за военна помощ. Турция е силна страна от НАТО, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса", подчерта Столтенберг.

Той отбеляза също, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с "Ислямска държава".

Генералният секретар изрази съболезнования на турския народ и правителство за неотдавнашните нападения в страната, причинили човешки жертви.

Експлозия в турски град, за властите е атентат (ВИДЕО)

Столтенберг заяви, че тероризмът във всичките му форми никога не може да бъде оправдан, като подчерта, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава".

"Тероризмът е заплаха за сигурността на НАТО, заплаха за международната сигурност и стабилност. Алиансът много внимателно следи ситуацията на южната си граница, ние заедно напълно подкрепяме Турция в борбата с тероризма", каза той.

Столтенберг обаче посочи, че НАТО не участва в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с "Ислямска държава", като подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ. Днешното заседание, свикано по искане на Турция от 26 юли, е едва петото по рода си, откакто преди 66 години бе основан политическият и военен съюз, отбеляза Асошиейтед прес. Уставът на НАТО дава право на страните членки да поискат извънредни консултации, ако смятат, че териториалната им цялост, политическата независимост или сигурността им са застрашени.

В изявление, огласено след заседанието, постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО обещаха "силна солидарност" с Турция след серията терористични нападения в страната, предаде ДПА. Те посочиха, че са обсъдили "заплахите срещу Турция" и ще продължат да следят много внимателно развитията на югоизточната граница на НАТО.

Източник: БТА