Откриха огнище на бруцелоза в град Рила. Един човек и 15 кози с положителни проби
Откриха огнище на бруцелоза в град Рила. Един човек и 15 кози с положителни проби / netinfo

Огнище на бруцелоза бе открито в град Рила. Положтелни резултати са дали 15 кози от три стопанства в града. Поводът за изследванията е регистриран случай на един заболял човек от бруцелоза, потвърдиха и от РЗИ- Кюстендил. Той се е лекувал в болница в София.
Наложени са първоначалните мерки на заразените животновъдни обекти, потвърдиха за Дарик от Областна дирекция по безопасност на храните. Забранена е консумацията на мляко и млечни продукти, забранено е и движението на животните. Ще бъде наложена и възбрана на всички останали животновъдни обекти в Рила. Заболелите животни трябва да бъдат умъртвени. На този етап няма регистрирани други болни от бруцелоза хора.
Не е ясно как е проникнала бактерията в животновъдните обекти. Най- вероятно става въпрос за внесено животно от друг регион или друга държава- Македония или Гърция. Последното изследване на тези животни е направено през октомври миналата година и тогава резултатите са били отрицателни.
Кметът на Рила Георги Кабзималски е издал заповед за свикване на епизоолтична комисия, която да определи мерките за действие за ограничаване на заразата.

При хората бруцелозата протича спорадично. Те се заразяват при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти /месо, мляко и други/. По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна. Нарича се още "Малтийска треска" (Febris melithensis) или "Болест на Банг" (Morbus Bangi).
Бруцелите са вътреклетъчни паразити и инфектираните хора и животни дълго остават заразоносители.
Болните животни се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата.
При хората се използват антибиотици, които добре проникват в клетките и поддържат стабилни вътреклетъчни концентрации: тетрациклини, амфениколи и др. Лечението е трудно и продължително.
По правило, бруцелите инфектират организма през лигавиците или през увредената кожа. Първо попадат в регионалните лимфните възли, където причиняват възпаление и оток. Ако успеят да преодолеят имунния филтър, се разнасят с кръвта в целия организъм. Локализират се основно в далака, черния дроб и ставите. Може да засегнат тестисите, сърцето и нервната система. След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци - втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса, изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки.