Закриха две паралелки с прием след осми клас
Закриха две паралелки с прием след осми клас / www.sxc.hu

25 професионални паралелки след 8 клас са формирани в общообразователните училища и професионални гимназии във Великотърновска област. В тях след третото класиране има 198 свободни места.

Утвърдени са и пет профилирани паралелки, които са запълнени на задължителния минимум. Останалите, в които учениците са под този минимума, ще приемат ученици до 5 септември. За да получат разрешение за удължаване на срока, директорите са изпратили молба до Министерството на образованието и науката.

Две паралелки с прием след осми клас във Великотърновска област са закрити със заповед на началника на Регионалния инспектората по образованието инж. Розалия Личева. Няма достатъчно ученици в паралелката, която обединява две специалности, в Професионална гимназия по електроника „А.С.Попов“ във Велико Търново. Специалностите, които не са събрали достатъчно деца, са „Микропроцесорна техника“ и „Електрообработване на транспортна техника“. Другата закрита паралелка е „Растителна защита“ в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени.

На този етап няма да бъдат закривани непрофилирани паралелки в задочна и вечерна форма в средните общообразователни училища. Директорите на всяко от тези училища ще попълват свободните места до 5 септември включително.