ГЕРБ подкрепя предложението от Плевнелиев въпроси за референдума
ГЕРБ подкрепя предложението от Плевнелиев въпроси за референдума / снимка: БГНЕС
ГЕРБ подкрепя предложението от Плевнелиев въпроси за референдума
81193
ГЕРБ подкрепя предложението от Плевнелиев въпроси за референдума
  • ГЕРБ подкрепя предложението от Плевнелиев въпроси за референдума

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити предложените въпроси за референдума и подчерта, че не е редно да се предлага тяхната редакция.

Този референдум не е инициатива на президента на страната, а е със събраните над 570 000 подписа на български граждани, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ по време на дебатите. „Въпросите, които бяха зададени в подписката бяха формулирани така и президентът се съобрази с тях. Защо да коригираме въпросите след като над 270 000 български граждани ги подкрепят”, каза Цветанов.

Според него се е стигнало до този референдум, защото е имало правителство на Пламен Орешарски, което предизвикало обществено неодобрение спрямо политическите формации, оглавяващи страната. „Президентът беше натоварен с отговорности и състави служебен кабинет. Всичко това, което се случи е заради това, че всички партии сме довели до намаляване на избирателната активност и до отблъскване на избирателите”, убеден е той.

„Електронното гласуване в момента ще даде възможност, не е казано, че ще стане днес или утре, поне ще дадем възможност за променя на законодателството и пълна гаранция за неопорочаване на изборния процес”, каза Цветанов.

Той допълни, че в 7 европейски държави е практикуван този начин за гласуване, в някои от тях е отменен, но в 3 продължава да действа. Задължителното гласуване нямаше да бъде тема, ако не направихме така, че отблъснахме българските граждани да гласуват, добави Цветанов.