Обсъдиха пожароопасната обстановка в Старозагорско
Обсъдиха пожароопасната обстановка в Старозагорско / Областна администрация Стара Загора

Пожароопасната обстановка заради високите летни температури и превантивните мерки, които се взимат за предпазване от пожари обсъдиха представители на РД ПБЗН, Областна дирекция „Земеделие", Регионалната дирекция на горите и Сдружението на ловците и риболовците в Стара Загора. Срещата бе по инициатива на областния управител инж. Георги Ранов.

Прогнозата за времето показва, че се очакват частични превалявания и бури в края на седмицата, но те няма да променят коренно метеорологичната обстановка. Времето ще остане сухо и горещо, каза директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев. Той обясни, че дирекцията, която ръководи, поддържа много добра взаимовръзка с Регионалната дирекция на горите. Имаме взаимодействие и с офроуд групи, с дърводобивни фирми, които могат да сигнализират при пожари. Трябва непрекъснато да напомняме на земеделските стопани и на хората в малките населени места, че паленето на стърнищата и на треви в канавките е забранено, каза комисар Колев.

Директорът на Регионалната дирекция на горите инж. Петър Заяков каза, че Старозагорска област е сред най-пожароопасните в страната. Той заяви също, че са взети мерки и се изпълняват всички планирани мероприятия срещу възникване на пожари.

Йордан Узунов от Областна дирекция „Земеделие" констатира, че тази година организацията на земеделските стопани е по-добра. Земеделските земи са поддържани, обособяват се ивици между нивите и горите и нивите и пътищата с цел предпазване от пожари. Областната дирекция извършва и теренни проверки за готовността на стопаните за реакция при пожар.

Младен Тасков от името на Сдружението на ловците и риболовците изрази готовност за съдействие на институциите при пожари. Досега нееднократно ловците са се включвали като доброволци при гасене на пожари в областта.
Накрая на срещата областният управител и останалите участници още веднъж призоваха хората да бъдат изключително внимателни в жегите, да не палят огън на открито и при огнено бедствие да сигнализират веднага на телефон 112.