Пуснаха под гаранция един от задържаните за побоя във Владиславово
Пуснаха под гаранция един от задържаните за побоя във Владиславово / снимка: Sofia photo agency, архив

Красен Николов, един от четиримата мъже обвиняеми за съучастие в грабеж, придружен със средна телесна повреда на Юлиян Тасков, ще бъде пуснат на свобоба под гаранция в размер на 5000 лева. Състав на Варненския апелативен съд (ВАС) измени определение на Окръжен съд Варна(ВОС) от миналата седмица и увеличи размера на гаранцията в пари от 2000 на 5000 лева, съобщиха от пресслужбата на ВАС.

Красен е в ареста от 1 юни тази година, заедно със Стоян Динков, Даниел Димитров и Станислав Синев. Два дни по-рано на оживено място в кв. „Владиславово", сред множество хора, с агресия, бруталност и явно пренебрежение към установения обществен ред умишлено били и ограбили Тасков. Николов има повдигнато обвинение за грабеж в големи размери, както и за повреждане на автомобила на пострадалия, припомнят от съдебната пресслужба.

Миналата седмица ВОС измени мярката за неотклонение на обвиняемия и му определи парична гаранция 2000 лева. Днес апелативният съд установи, че няма промяна в обвиненията, за които се разследва 38-годишния варненец. Втората съдебна инстанция обаче не сподели изводите на ВОС, че е разколебано предположението за авторството на престъпните деяния. Въпреки че са оскъдни доказателствата за грабежа на пари от автомобила на Тасков, то причинената средна телесна повреда е факт, както и данни за действия, грубо нарушаващи обществения ред и явно неуважение към обществото, което се наказва за хулиганство.

За разлика от предходното разглеждане на мярката за неотклонение на Николов, днес Апелативният съд във Варна намери, че няма опасност обвиняемият да извърши друго престъпление като се опита да склони към лъжесвидетелстване неразпитани свидетели. Втората съдебна инстанция установи, че към настоящия момент голямата част от очевидците на побоя са разпитани, в т.ч. и пострадалият, който е свидетелствал пред съдия.

Апелативният съд счита, че ВОС е определил сравнително нисък размер на паричната гаранция и намира, че относима към обществената опасност на деянията и на обвиняемия е гаранция в пари в размер на 5000 лева. Другите трима обвиняеми са в ареста.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.