Пенсионираха Генев заради сагата в Спортното, Силвия Тенчева поема поста
Пенсионираха Генев заради сагата в Спортното, Силвия Тенчева поема поста / Dariknews.bg, архив

Директорът на хасковското спортно училище Генчо Генев е пенсиониран, потвърди началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов. Той добави, че договорът на Генев е прекратен от днес. На директорското място е назначена Силвия Тенчева, главен експерт към Министерството на младежта и спорта за Хасковски и Кърджалийски регион. „Тя е спортен човек, познава проблемите на клубовете, знае и за проблемите в школото и влошения психоклимат. Първата й задача ще бъде да подобри взаимоотношенията в колектива, за да се извърши един добър план-прием, тъй като след по-малко от месец предстои вторият тур на изпитите за прием в училището”, коментира Панайотов. Той добави, че умишлено не се е спрял на човек от училището - именно заради нарушените взаимоотношения. „Счетох, че е по-удачно да бъде външен човек, свързан със спорта и който не е попадал в някоя от страните на спора, започнал в училището преди месец”, каза още образователният шеф. Тенчева е назначена временно до обявяването но конкурс.

„Другият  вариант за Генев беше дисциплинарно уволнение, но аз взех решението за пенсиониране, още повече че той е навършил пенсионна възраст, има и достатъчно стаж, за да може да бъде пенсиониран. Освен това все още не са ни предоставили протокола от министерската проверка. Нещата се влошават, нямаме време да изчакваме повече и затова решихме да действаме така, за да приключи по-бързо тази сага”, допълни Иван Панайотов.

По телефона Генчо Генев заяви, че всичко е нормално и няма какво да коментира. Каза че пенсионирането му няма общо със развилата се сага и че нямало никакви нарушения. Запитан защо се пенсионира точно сега, при положение че е можел да остане на поста още известно време, той отговори: ”Стига толкова, нека и другите да поработят малко”.

В средата на юли приключи проверката на Регионалния инспекторат по образованието в Спортното училище „Стефан Караджа”. Оказало се е, че действително са удържани пари от заплати на учителите заради намаляване броя на учениците в групите. Това е включено във вътрешните правила за работна заплата, но е в категорично несъответствие с изискванията на Кодекса на труда, обясни тогава Панайотов.

Около три седмици преди това учители и треньори се събраха на мълчалив протест против директора на школото Генчо Генев. Отделно от това с открито писмо, изпратено и до медиите, две трети от колектива поиска смяната на директора Генев и проверки от министерствата на образованието и спорта, Инспекцията по труда, Регионалния образователен инспекторат, Община Хасково. В писмото недоволните заявиха, че "В училището безпрецедентно се удържаха пари от заплати на спортни преподаватели в продължение на години за това, че броят на учениците в групите по спорт е по-малък от този, който директорът е определил. В същото време той открива нов щат за сборен норматив по английски, немски и български език и т.н.”.

Генчо Генев заяви тогава, че ако проверката на министерството не покаже нарушения, няма да подаде оставка под натиск на колектива. „Протестиращите са подведени от една група, която се е опитала да манипулира резултатите от националното външно оценяване, а аз ги разкрих, затова е и атаката срещу мен”, каза Генев. Той добави, че всички твърдения в писмото са лъжа, че над 80 процента от парите на школото отиват за заплати, че недоволните правят това под натиск, но не уточни какъв и от кого. И че не се притеснява от каквито и да било проверки.