Чудотворна икона идва в Бургас и Созопол
Чудотворна икона идва в Бургас и Созопол / снимка, novini.bg

Чудотворна икона на Св.Богородица от манастира „Св.Богородица Козиница" край Драма ще гостува в Бургас и Созопол за първи път. Тя беше открита преди няколко месеца в бившия Секретен фонд на Националния исторически музей. Иконата произхожда от манастира „Св.Богородица Козиница" край гр. Драма в днешна Северна Гърция.
В 1917 г. българска военна част пренася иконата в София, за да не стане жертва на военните действия, които се водят в този край в хода на Първата световна война. Тя остава в София в специален Секретен фонд на паметници от Гърция и Македония, които е трябвало да върнем на Гърция и Югославия съгласно клауза 126 на Ньойския договор. И въпреки, че тази клауза изтича в 1925 г., секретността на фонда стои до 1992 г., когато бе разсекретен от директора на НИМ Божидар Димитров. Един по един паметниците от фонда бяха почистени, реставрирани и вкарани в научно обръщение.
Иконата от Драма е една от чудотворните икони на манастира край Драма. Както личи от надписите в 1821 г. тя е обкована с ризница от злато и сребро. В нея са инкорпорирани мощите на четирима светци - Св.Харалампий, Св.Панталеймон, Св.Дионисий и Св.Петка Търновоска.
Ценната реликва ще бъде изложена от 1 до 30 август в храма „Св.Николай Чудотворец" в кв."Меден рудник" в Бургас, където живеят 120 000 българи-християни, съобщиха от НИМ. След Бургас - от 1 до 15 септември иконата ще гостува в храма „Св. Св.Кирил и Методий" в Созопол по време на празниците „Аполония".