Приключиха разкопките на крепостта Ряховец, догодина кандидатстват за държавно финансиране
Приключиха разкопките на крепостта Ряховец, догодина кандидатстват за държавно финансиране / DarikNews.bg

Около 1000 – 1500 войни са обитавали крепостта Ряховец, която е била основна база на Средновековната българска армия. Предположението изказа великотърновският археолог проф. Хитко Вачев, който е част от екипа, проучващ крепостта край Горна Оряховица. На 23 юли приключиха едномесечните разкопки на обекта, възобновени след 23-годишно прекъсване.

“Началото бе трудно, но благодарение на общинските съветници, които гласуваха 20 000 лв. от бюджета на общината, тази година подновихме археологическите проучвания на Ряховец и имаме много добри находки”, каза кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Той обяви, че през следващата година общината ще кандидатства за отпускане на средства пред Министерството на културата.

Разкопките се проведоха от специализиран екип археолози с научен ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, зам.-ръководител е Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Проф. Хитко Вачев е научен консултант на екипа, тъй като е ръководил разкопките преди 23 години. Настоящите разкопки имаха за цел да направят едно обследване на обекта. Да се допроучат старите разкопки и да изясним стратиграфията на културните пластове в пространството между северната и главната порта на крепостта, каза ръководителят на екипа Илиян Петракиев. Крепостта е изграждана поетапно, вероятно в края на 12 век, а през 13-ти са установени поне четири строителни преустройства на крепостната стена, която е запазена в 3 метра височина, каза Петракиев. Северната порта е изключително солидна, като при строежа е използван хоросан.

Интерес представляват разкритите два пласта със солидно количество керамика, както и крепостен зид от тракийската епоха. От същия период са пещ с каменен свод и култова яма с рог от елен, участвал в ритуалната практика на тракийското поселение. Намерени са още част от средновековно въоръжение, метални обкови на дървени врати, костени украшения, сребърни обеци, част от амулет от тракийската епоха, печат на амфора от Родос, датиран от края на 3 – началото на 4 век пр. Хр., излезли са монети и части от луксозна керамика от тракийската и средновековната епохи. Тепърва ще се изследват пръстта, открита в съдовете и костните украшения от тракийските пластове, добави Илиян Петракиев.

Крепостта се е простирала на 43 декара площ. Тя е била важен център от отбранителния пръстен на средновековната столица Търновград. Оттам се е контролирала цялата Дунавска равнина и проходът Дервент. Археолозите смятат, че животът на Ряховец е приключил през 1444 г., когато крепостта е унищожена при кръстоносен поход.

“От паметник на културата с местно значение след проведените разкопки крепостта Ряховец се превърна в недвижима културна ценност с национално значение. Заслугите за това са на общинското ръководство в Горна Оряховица и екипа, който беше подбран за разкопките”, заяви проф. Хитко Вачев. По думите му проучването на обекта трябва да продължи. Археологът е убеден, че тук се е базирала основната част на средновековната българска армия. Според проф. Вачев мястото е било и своеобразен център на тракийската диаспора в региона.

Вече има възложен проект за консервация и реставрация на разкопките. Ряховец ще бъде включена и в списъка с обекти, които могат да кандидатстват за финансиране по ОП “Региони в растеж”. От местния исторически музей имат идея да превърнат крепостта в открит учебен археологически център за работа с деца.