Шумен се включва в лятна АНТИСПИН кампания
Шумен се включва в лятна АНТИСПИН кампания / www.gustonews.bg , архив

Шумен се включва в Националната лятна АНТИСПИН кампания, която се реализира по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". В периода от 3 до 14 август Регионална здравна инспекция в Шумен организира анонимно и безплатно изследване за ХИВ в микробиологична лаборатория към РЗИ - Шумен, пл. „Освобождение" № 1, ет. 2, кабинет № 11 от 09:00 до 16:00 ч.

През 2014 г. общо 42 500 души от най-уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 84 149 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на здравната инспекция в Шумен през 2014 година са се възползвали 172 лица, от които 97 са мъже и 75 са жени. В Шумен през миналата година няма регистрирани с диагноза ХИВ.

При последната кампания - през месец май за безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторния кабинет на РЗИ-Шумен са се изследвали 25 лица, като 11 са мъже, а 14 жени. До момента няма новорегистрирани с диагноза ХИВ.