Сушата докара режим на водата в Смолянско, туристите бягат от безводието
Сушата докара режим на водата в Смолянско, туристите бягат от безводието / dariknews.bg/ архив

Сушата в Смолянско докара сериозен режим на водата в няколко населени места в община Баните, като безводието вече прогони и туристи от района.

Селата Вишнево и Малка Арда от миналата седмица са с решим на водоподаването, като сутрин от 9 до 18 часа следобеда и вечер от 21 до 6 сутринта водата е спряна. Това създава сериозен проблем на живущите в района, както и на туристите.

„Всяко лято при подобно засушаване имаме проблеми с водата“, коментира кметът на Вишнево Радко Сурчев. Според него, в хотелите и къщи за гости, вече има отменени резервации, заради безводието, както и в къщите за гости.

“Ситуацията е изключително неприятна. Туристи отменят резервациите си, а други си тръгват преждевременно“, добави Сурчев. Самота село се захранва от 14 извора, но в момента четири от тях са напълно пресъхнали, а в другите капацитетът е намалял сериозно.

„Освен, че водата е намаляла, доста от жителите на селото използват питейната вода и за поливане на градините си, което също оказва влияние“, категоричен е Сурчев. Подобни са проблемите и в Малка Арда.

“Освен сушата, ние имаме проблем и с водопровода, който е с дължина около 14 км. И има доста пропадания“, коментира пък кметският наместник на селото Нешка Шехова.

Хората и от двете населени места се надяват на дъждове в близките дни, за да текне нормално вода по водопроводите им и хотелите в региона да заработят нормално.