Предизвикателства, променящи живота
Предизвикателства, променящи живота / Българско училище за политика

Сдружение „Платформа АГОРА”, Българско училище за политика „Димитър Паница”и НЧ "Христо Ботев 2008", с. Гарван ще организират общностна дискусия по проект "Предизвикателства, променящи живота", която ще се състои на 29 юли от 19:00 часа в библиотеката на читалището в с. Гарван за жителите на кметството.

Проектът се реализира в 12 населени места в цяла България, където ще се идентифицират значими за общността проблеми и ще се излъчат лидери, които след като преминат съответно обучение ще могат да предложат решения на поставените по време на дискусиите проблеми. Решенията ще бъдат обсъдени с местните общности.

Целта е от една страна обучените лидери да пренесат своите знания и умения към останалите членове на общността, а от друга – да я въвлекат активно в практическото разрешаване на проблемите, използвайки механизми за активно гражданство.

В рамките на проекта "Предизвикателства, променящи живота" Платформа АГОРА и Българско училище за политика „Димитър Паница” в партньорство с 12 читалища от цялата страна ще подпомагат местните лидери в разработването на механизми за решаване на проблемите в общността и по този начин ще допринесат за повишаване на гражданското участие в процесите на вземане на решения.

Читалище "Хр. Ботев 2008" с . Гарван, което работи на територията на кметство Гергини, спечели наградата на Платформа АГОРА за 2014 година в категорията "Общност в развитие" за инициативата си "неЗабравено имане", която цели запазване на местното биоразнообразие чрез възстановяването на традиционните местни овощни сортове и превръщането на територията на кметство Гергини в територия със съхранена чиста природна среда. А заедно с читалищата в Падало и кв. Русевци в Габрово стана носител на голямата награда на конкурса за 2014 г. с партньорската инициатива "Селски мол".