Касата ще покрие лечението само на 20 болни от миелофиброза тази година
Касата ще покрие лечението само на 20 болни от миелофиброза тази година / снимка: БГНЕС, архив
Касата ще покрие лечението само на 20 болни от миелофиброза тази година
81179
Касата ще покрие лечението само на 20 болни от миелофиброза тази година
  • Касата ще покрие лечението само на 20 болни от миелофиброза тази година

След като този следобед болните от рядкото заболяване на костния мозък миелофиброза протестираха пред сградата на НЗОК в столицата, с искане здравноосигурителната институция да покрие лечението им, от касата решиха - още от тази година ще започнат да заплащат лекарствата, но едва на 20 от тези болни.

Остава обаче неясно от кой месец това ще се случи. Кои 20 души ще могат да се възползват от безплатното лечение пък ще реши националният консултант по онкохематология.

Мълчалив протест пред Здравната каса заради липсващо лекарство

Според хората с миелофиброза у нас броят на всички със заболяването надвишава 50 души. Останалите ще могат да получат безплатно лечение едва от началото на следващата година.

От следващата година Касата ще поеме терапията на още 40 от тях, а ако болните се окажат повече от 60 души, за останалите лекарството ще бъде осигурено безплатно от фирмата, която го произвежда. Това стана ясно след поредното заседание на Надзорния съвет на институцията, което се проведе този следобед.

Оказва се, че медикаментът, който е единствен за тези болни, е трябвало да започне да се покрива от Касата още в началото на тази година. Заради административни неуредици обаче това не се е случило.

Лекарството не е животоспасяващо, но позволява на пациентите да водят нормален живот. Медикаментът обаче е непосилен за тях, защото, ако трябва да си го купят, трябва да вадят от джоба си по 13 000 лева месечно.

Междувременно Надзорният съвет изчисли, че с икономиите, които се предприемат в Касата, дефицитът й няма да бъде 200 млн. лева, както се очакваше, а 100 млн. лева. Ще продължат да се предприемат и мерките за свалянето му под тези 100 млн. лева.

Според пациентските организации в Надзора обаче подобно понижаване на недостига на средства в Касата е невъзможно, тъй като точно 100 млн. лева бяха извадени от тазгодишния бюджет, за да покрият дефицита на институцията за миналата година. По този начин Касата започна годината със 100 млн. лева по-малко от необходимото.