Министерството на отбраната: В страната няма тежка бойна техника на САЩ
Министерството на отбраната: В страната няма тежка бойна техника на САЩ / снимка: БГНЕС, архив

На територията на България в момента няма тежка бойна техника на САЩ. Това информират от Министерството на отбраната във връзка с публикация в медия за американска техника от учебен полигон „Ново село” в град Сунгурларе, област Бургас.

От министерството уточняват, че в Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 г. е включено участие на представители на Силите на САЩ в изпълнение на проекти по програмата за хуманитарна помощ и реконструкция.

В периода от 19 до 30 юли се извършва ремонт на детската площадка в детска градина „Слънце” в Сунгурларе от 10 представители на 212 инженерна рота от Сухопътната национална гвардия на щата Тенеси.

Американските военнослужещи, реализиращи проекта, пътуват от полигона „Ново село” до района на детската градина с осигуряваща (поддържаща) техника - джипове „Хамър”.

Проектът е хуманитарен и в него са включени ремонтни дейности и на детски градини в село Караново, Община Айтос и в град Велико Търново. Мероприятията се финансират изцяло от Силите на САЩ, се посочва още в съобщението.