Министър Рашидов разпореди проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково
Министър Рашидов разпореди проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково / netinfo

По разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата извършва спешна проверка за разрушаването на сградата на затвора в Хасково, съобщават от ведомството. Затворът в Хасково е обявен през 1970 година за исторически паметник на културата с национално значение. Веднага след получаването на сигнал в Министерството на културата, че сградата на затвора е разрушена, министър Рашидов разпореди незабавна проверка на случая с унищожаването на културната ценност.

В докладната, която ще се разглежда на сесията този петък и която е за продажба на имоти частта общинска собственост, имотът фигурира като първа точка от общо 22-те посочени. Обявената начална тръжна цена е в размер на 1 027 000 лв.

Междувременно Окръжната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство по случая, съобщи дежурният прокурор Розалия Трендафилов. През почивните дни са започнали разпити на длъжностни лица и свидетели. Първи в полицията са привикани журналистите от местни медии, които първи алармираха за продажбата.

Потърсен за коментар, кметът Георги Иванов заяви, че в приемо-предавателния протокол никъде не е записано, че обектът е бил културно-исторически паметник и че ако е бил такъв, защо там е бил разположен КЕЧ-ът. „Когато навремето поискахме от Военното министерство този терен за строителство, те знаеха, че ни го дават точно за това. Ако това е било ценно, защо е станало частна държавна собственост, като каквато ни го предоставиха, а не си е останало публична държавна”, попита още кметът.