Как да постъпим, ако намерим животно в беда
Как да постъпим, ако намерим животно в беда / netinfo

Сигнали за намерени птици и мъртви делфини са най-честите, които получават в регионалната структура на РИОСВ, съобщиха за Дарик от ведомството. Всички те се приемат и записват в административната програма на инспекцията. След разпореждане от директора се извършва проверка на място.

За всеки конкретен случай се преценява как да се процедира с намерените екземпляри. Тези с добър жизнен статус се пускат на свобода в подходящ район. Ранените се изпращат за лечение или за отглеждане в спасителен център, ветеринарна клиника или зоологическа градина. Има възможност и да се предоставят на научна организация или училище, или природонаучен музей за изследване, или попълване на учебни сбирки. В случаите на намерени мъртви екземпляри те се оставят на мястото, където са открити или убити. За разпореждането се съставя протокол.

Ако намерите животно в безпомощно състояние, не се опитвайте да му помогнете, а сигнализирайте своевременно РИОСВ, съветват от инспекцията. Лицата, намерили ранени животни или птици, са длъжни да уведомят за това най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите. Гражданите трябва да знаят, че са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи.

Забранено е преследването и обезпокояването, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция. Наказуемо е унищожаването или вземането на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. Забранява се и  вземането на намерените мъртви екземпляри, както и притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

Ако пък попаднете на домашно животно, което според вас е в риск, най-добре се обърнете към Агенцията по безопасност на храните, съответната община или Гражданска защита.