Общински фонд „Култура Сливен ще финансира осъществяването на седем проекта
Общински фонд „Култура Сливен ще финансира осъществяването на седем проекта / Дарик Сливен, Архив

Седем проекта на обща стойност от 9 100 лв., са одобрени за финансиране по време на първата сесия на Общински фонд „Култура“- Сливен. Това съобщи председателят на Фонда Соня Келеведжиева.

 

„Ще финансираме два проекта  в сферата на изобразителното изкуство, аргументирано защитени и най-високо оценени от Експертния съвет: Кураторски проект „Фрагменти“ и „200 години от рождението на Д. Добрович”– реставрация и дигитализация на творби на Добрович, притежание на ХГ – Сливен“. Ще подпомогнем и издаването на документална проза- краеведско изследване, свързано с женското движение на територията на Сливен; един роман на съвременна, значима тема, свързан с преселението на бесарабските българи; три пиеси с актуална проблематика; издаването на вестник, тематично обвързан с историческата памет на Сливен и концерт- спектакъл, свързан с 155 години от създаването на първото читалище в града ни“, посочи още тя.

Общо 11 са постъпилите за разглеждане проекти, но два от тях са отложени за следващата сесия и два са отхвърлени. Според Соня Келеведжиева, по-голямата част от творците и колективите са спазили изискванията при оформяне на документацията, но има и проекти с пропуски, допуснати са неточности в бюджетните разчети, липса на ясни цели, авторски права и др. Някои от кандидати не са спазили  изискванията, установени с Павилника на Общински фонд „Култура“, не са подали коректно изискваната информация. Основните цели на фонда са свързани с подкрепа на организации и индивидуални творци в създаването на продукти в сферата на културата, обвързани тематично със Сливен и сливенския край, създаване на предпоставки за активен диалог между общинския и неправителствения сектор в сферата на културата и изкуството, а в дългосрочен план- популяризиране културата на Сливен и стимулиране въвеждане на иновативни практики в създаването и промотирането на културна продукция, както и насърчаване развитието на конкурентоспособен продукт.

Общински фонд „Култура” подпомага финансиране и съфинансиране на стойностни образци на културата, в различните й форми: музикални произведения; документални филми;литературни произведения; художествени произведения в сферата на изкуствата; изследователски трудове, свързани с културно-историческото наследство на Сливен; творчески продукти на млади сливенски дарования.