Полицаите с лепенки и номер на униформите
Полицаите с лепенки и номер на униформите / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Полицаите и жандармеристите, които охраняват протести, мачове и други масови прояви, ще носят на униформите си шестцифрен идентификационен номер.

Това предвижда проект на инструкция за вида на личния знак на служителите в МВР, пуснат за обсъждане в сайта на вътрешното ведомство.

Новата маркировка представлява лента от тъкан плат с размери 13 см на 4 см, тъмносиня за полицаите и черна за жандармеристите. На нея ще се бродират 6 цифри с бял конец, високи 3 см, широки 1,5 см и дебели 0,5 см. Първите две цифри ще сочат номера на частта, от която е ченгето, пише „Труд".

Номерът ще се поставя на предния десен джоб на униформата със самозалепваща лента. Целта е номерът да не се захабява при прането или химическото чистене на униформата, както и да се използва при няколко вида якета и ризи, които носят полицаите. Не става ясно как тези лепени номера ще издържат при уличен натиск и дали с тях няма да се злоупотребява от самите ченгета по метода "скъсан пагон".

Със същата инструкция се готви и нов личен знак за работещите в МВР. Това са сегашните метални значки, които се носят заедно със служебните карти. Знакът ще се изработва от лек метал с бяло покритие и ще е върху кожена подложка. Той ще е с формата на щит и в центъра с изображение на лъв и меч.

Номерът на знака ще е пореден и няма да е същият като шестцифрения идентификационен номер. Новата инструкция ще отмени стара от 1996 г., която не е била публикувана.