Долни чифлик изпраща фолкдесант в Копривщица
Долни чифлик изпраща фолкдесант в Копривщица / Dariknews.bg, архив

Творчески състави от четири читалища от община Долни чифлик ще участват в XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Той ще се проведе от 7 до 9 август 2015 г.  Участниците от Варненска област бяха подбрани  на 20 юни на регионална селекция от жури, председателствано от д-р Лидия Петрова, директор на Етнографския музей в морската столица.

От община Долни чифлик виза за Копривщица взе женска група за автентичен фолклор от Народно читалище „ Васил Левски – 1939” - с. Солник, с художествен ръководител Радка Янчева. Във фолкдесанта на общината се включи и групата за автентичен фолклор на Народно читалище „Пробуда – 1905” - с. Венелин, с художествен ръководител Янка Желязкова.

Най-мощно подкрепление в Копривщица изпраща Народно читалище „Христо Ботев - 1928” в с. Голица -  Женска група за автентичен фолклор  с художествен ръководител Петранка Неделчева, Детска група за автентичен фолклор с художествен ръководител Петранка Неделчева и Група за народни танци с художествен ръководител ръководител Петранка Неделчева. Народно читалище „Изгрев – 1919” в гр. Долни чифлик ще бъде представено от женската  група за автентичен фолклор „Ехо от младостта”  с художествен  ръководител Петранка Неделчева.

Кметът на общината Борислав Натов пожела на всички участници от общината в националния събор в Копривщица достойно представяне, неповторими изживявания и съпричастност в нравствената магия на българския фолклор. Общината ще поеме техните разходи за транспорт, нощувки и вечеря.

Последното предизвикателство, преди Копривщица, ще бъде на  1 август на Гермето край с. Голица. Тогава ваяци от цялата страна и техните потомци от чужбина ще се  събират на традиционния си Народен събор. Неговото ХVІ издание се осъществява под патронажа на кмета на община Долни чифлик – Борислав Натов, и с любезното съдействие на Министерството на културата. Организатори са община Долни  чифлик,  сдружение ''Голица'', кметството на  с. Голица и местното  НЧ „Хр. Ботев - 1928”.

В „Гермето 2015”  ще участват български и чуждестранни изпълнители на народни инструменти (кавал, гайда, тамбура, гъдулка), както и български и чуждестранни народни певци, изпълняващи необработен, автентичен фолклор от ваяшката и други етнографски групи в България.