Българското земеделие загубило 82 млн. лева от руското ембарго
Българското земеделие загубило 82 млн. лева от руското ембарго / БГНЕС

82 млн. лева са загубите за българското земеделие от руското ембарго, съобщи пред БНР земеделският министър Десислава Танева. „44 са в млечния сектор, 22 - плодове и зеленчуци, останалите в сектора на месата и преработката. За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които щяхме да имаме, ако не беше това руско ембарго, е на стойност не повече от 10 млн. евро. Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат", обясни Танева.

„На 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите", каза още министърът.

Танева коментира също и протестите на земеделците от петък. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво.

„На практика става въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма. След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си и техният режим не е приравнен, като изисквания и условия, на които отговарят на т.нар. търговски бензиностанции. Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата", поясни министър Танева.

Според Танева трябва да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции. До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво.