Италия конфискува мафиотско имущество за 2 млрд. евро
Италия конфискува мафиотско имущество за 2 млрд. евро / ThinkStock/Getty Images

Италианското правосъдие наложи възбрана върху имущество на стойност 2 милиарда евро, собственост на калабрийска мафиотска групировка, действаща в хазартния сектор, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике на прокуратурата в Реджо ди Калабрия.
Запорираното имущество включва около 1500 игрални зали и близо 60 компании, 11 от които оперират в чужбина.

Прокуратурата е издала заповед за арест на 28 души - главните фигури на организацията - и мерки като домашен арест и задължително явяване в полицията за още 23-ма души.

С помощта на малтийски юридически фирми тези членове на ндрангетата са извършвали дейността си в сферата на игрите и хазарта в цяла Италия, като така са изпрали внушителни суми с незаконен произход.

Те са заобикаляли закона, реализирайки големи печалби, които после са реинвестирали в придобиването на нови компании и лицензи, за да разширят още повече дейността си, посочва прокуратурата.

Престъпната група, която държи контрола върху фирми в Австрия, Испания и Румъния, със седалище в Малта, е оперирала в миналото с лицензи и в Нидерландските Антили, Панама и Румъния, посочва източникът.

Шест от 11 чуждестранни фирми са малтийски, две са румънски, още две - испански, и една - австрийска.

Източник: БТА