Сватбен обичай от Боровци - с първа награда от Рожен
Сватбен обичай от Боровци - с първа награда от Рожен / Нели Василева

Ансамбълът за изворен фолклор „Боровчани" бе отличен с плакет и грамота за І място от националния фолклорен събор "Рожен". Престижната награда бе заслужена с възстановката на обичая „Изпращане на старокя". Той бе пресъздаден атрактивно от самодейците на народно читалище „Развитие 1927" в с. Боровци. Колоритното изпълнение е режисирано умело от ръководителката на групата Елка Дончева.

На трето място бе класирана групата за автентичен фолклор "От извора" към народно читалище „Просвета 1926" - с. Липен. Те впечатлиха журито и публиката не само като гласовити певци и пъргави игрохорци, но и със стилните си уникални носии. Част от тях бяха и свинските опинци, каквито мнозина познавачи си признаха, че виждат за първи път.

Сватбен обичай от Боровци - с първа награда от "Рожен"
netinfo

Бе истинско предизвикателство да се танцува с тези цървули на хлъзгавата сцена. Но минути след като заиграха липнени осем хореографи се втурнаха да снимат стъпките на автентичните хора "Раковата", "Станкина", "Калушарска"и "Изричанка", сътворени в селото. Репертоарът на певиците, подбран от ръководителката на групата Зорка Борованска, също бе оценен високо от журито и публиката на събора "Рожен".

Своята багра във фолклорната палитра на най-значимия фестивал в България остави и детската певческа група "Пъстренец Jr.". Възпитаниците на Асен Асенов спечелиха като награда запис в Българското национално радио.

Сватбен обичай от Боровци - с първа награда от "Рожен"
netinfo


Жури с председател академик Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, оценяваше изпълнителите. Асистираха му най-изявените български творци в сферата на фолклорното изкуство оценяваха изпълнителите.

За трите дни на събора през сцените на Рожен преминаха 8100 изпълнители. Сред тях бяха и самодейци от читалищата във Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново Лом, Медковец, Меляне, Расово, Стубел, Студено Буче, Якимово, както и народен хор "Пъстренец" към Общински младежки дом - Монтана. За да бъде запомнено участието им, всички певчески състави от областта направиха общ финал. С гласовете на над 100 самодейци на възраст от 10 до 78 години в Родопите екна нашенската песен "Отиде Радка на лозе". Невероятното преживяване от съприкосновението с фолклорното богатство на България, събрано на роженските поляни, си остава голямата награда за участниците от област Монтана.

Сватбен обичай от Боровци - с първа награда от "Рожен"
netinfo