Безплатен интернет, паник бутон и видеонаблюдение в градския транспорт?
Безплатен интернет, паник бутон и видеонаблюдение в градския транспорт? / digitalsecuritymagazine.com

Безжичен интернет, видеонаблюдение и таксуване чрез смартфон може да бъдат въведени в пловдивските автобуси. Това разказа зам.-кметът по транспорта Александър Държиков.

Нововъведенията, които първо трябва да бъдат одобрени от кмета Иван Тотев, може да станат факт, ако община Пловдив реши да кандидатства с тях по програма „Региони в растеж“.

Според изчисленията, въвеждането на виденаблюдение с до 12 камери в автобус, които да снимат и вътре и вън ще струва около 1000 евро на рейс или около 500 000 лева за всички 224 автобуса в града. Отделно се предвижда и паник бутон за шофьорите, за да могат да сигнализират при проблеми.

Въвеждането на безплатен безжичен интернет би струвало на общината едва 60 000 лева, сочат още анализите. Друго любопитно предложение е това за въвеждането на таксуване чрез смартфон. Желаещите да го ползват трябва просто да инсталират специално приложение в телефоните си, което ще играе ролята на електронен билет.

Идеите са на испанската фирма Индра, която спечели конкурса за въвеждане на система за електронно таксуване и управление на трафика.

Държиков обясни, че на испанците е било възложено да предложат идеи за надграждане на системата, с които администрацията да кандидатства по европейски програми. Испанците са предложили 20 различни компонента, където може да се надгражда, като другите им идеи включват софтуер за тарифни симулации и дори система за ефективно шофиране, която да указва на шофьорите на автобусите, как да карат максимално икономично.