63-годишен колоездач се включи в „Лудогорския полумаратон“
63-годишен колоездач се включи в „Лудогорския полумаратон“ / netinfo

63-годишен мъж от Варна е най-възрастният участник във второто издание на състезанието „Лудогорски полумаратон и колоездене“, което ще се проведе край Разград в неделя, 26 юли. Славчо Георгиев от клуб „Устрем“ се е записал в по-късата колоездачна дистанция – 21 км.

Общо 6 са дисциплините в състезанието, освен 21 км. бягане, има и по-къса дистанция бягане от 12 км., 2 км. бягане за деца, които ще се запишат на място и без такса, 40 км. колоездене, 21 км. колоездене и дуатлон – 21 км. колоездене, веднага след което 12 км. бягане.

Записаните участници са 139, което е двойно повече от миналата година, когато финишираха 59 участници – припомнят организаторите от клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка“-Разград.

В състезанието тази година има и международно участие – 36-годишна румънка от Кълъраш ще кара колело в 40-километровата дистанция, 32-годишен неин съгражданин ще се състезава в същата дистанция при мъжете. Сред конкурентите му е бившият национален състезател по колоездене Ахмед Метин от Разград. При дамите пък личи името на Анелия Карагьозян от Шумен, която е национална шампионка по планинско колоездене.

При бегачите фаворит е ски бегачът от българския национален отбор Андрей Гридин, който бе победител в друго състезание, организирано от клуб „Зелена стъпка“– първият в България пясъчен полумаратон „Камчийски пясъци“, а след спечели и планинския супер маратон „Витоша 100 км.“.

Стартът и финалът са на едно място – голямата поляна в местността „Пчелина“ край Разград. Настилките са разнообразни: бяга се по горски и полски пътища, както и по асфалт и макадам. Част от трасетата преминават през защитена зона „Островче“, част от екологичната мрежа „Натура 2000“, в района има и археологически забележителности.

Стартовете за различните дистанции са по различно време, като първи в 8,35 ч. тръгват колоездачите от дългото трасе от 40 км., тяхното контролно време е 4,40 ч.

Макар срокът за онлайн записването да приключи, предвидена е и възможност срещу по-висока такса – 25 вместо 15 лв. – участници да се запишат и в деня на състезанието или вечерта преди него но само ако има свободни налични стартови номера за желаната дисциплина.

По трасетата има по няколко подкрепителни пункта, на които се раздават вода и плодове за участниците.

Всички финиширали получават уникални дървени медали с логото на състезанието, а за победителите ще има награди от спонсорите, ще се разиграе и томбола сред всички участници.