Гимназията по туризъм в международен проект за обектите на ЮНЕСКО
Гимназията по туризъм в международен проект за обектите на ЮНЕСКО / снимка: ПГТ

В десетдневен международен младежки обмен по Програма “Еразъм +” участва Преслава Христова, която е управител на учебната компания BOYAR DREAMS в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. „Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Европейския съюз“ е проектът, който събра 24 младежи от четири страни в град Теглаш, Унгария. Сред партньорите са България, Полша, Хърватия и Унгария, като всяка от страните участва с шестчленен екип.

За да се включат в проекта, кандидатите трябваше писмено да мотивират желанието си и да са на възраст от 16 до 24 години. Това, което е впечатлило координаторите и е класирало Преслава е дейността на учебната компания, насочена към опознаването и опазването на обектите на ЮНЕСКО чрез продуктите мобилното приложение за Андроид „Обектите на ЮНЕСКО на Балканите“ и компактдискът „109% България“, представящ стоте национални обекта и девет български обекта, под егидата на ЮНЕСКО.

По време на реализирането на проекта, участниците са имали разнообразна програма – национални вечери, посещение на втория по големина град в Унгария – Дебрецен, както и много дейности за споделяне на добри практики за опазване на културното наследство под егидата на ЮНЕСКО. Крайният продукт на проекта е рекламен клип /lip-dub/, показващ обектите на ЮНЕСКО във всяка държава.

Преслава Христова, ученичка от Х “д” клас, специалност „Търговски представител“ е била най-младият участник. „Всичко беше за първи път - пътуване в чужбина, участие в международен проект, както и десет дни, без родителите ми. Всичко ми беше интересно - как живеят другите, политиките за обектите на ЮНЕСКО в различните страни, отделните култури. В края на проекта осъзнах, че не само съм преодоляла страха си да общувам на английски език, разширила съм знанията си, но и имам нови приятели в цели три държави и няма да преувелича, ако кажа, че ми беше много трудно да се разделя с тях. Приятелите са най-ценното, което можем да имаме. Връщам се с много идеи, които ще реализираме в училище “, споделя Преслава.