Оркестърът на ВМС – от „Велик е нашият войник” до Дийп Пърпъл и Майкъл Джексън
Оркестърът на ВМС – от „Велик е нашият войник” до Дийп Пърпъл и Майкъл Джексън / снимка: Дарик Варна, архив
Оркестърът на ВМС – от „Велик е нашият войник” до Дийп Пърпъл и Майкъл Джексън
81023
Оркестърът на ВМС – от „Велик е нашият войник” до Дийп Пърпъл и Майкъл Джексън
  • Оркестърът на ВМС – от „Велик е нашият войник” до Дийп Пърпъл и Майкъл Джексън

С поредица от концерти и ритуали през втората седмица на август ще бъде отбелязан празникът на Военноморските сили. Това за представителния духов оркестър на флота означава цяла седмица концерти, които военният музикален състав ще изнесе в Русе, Добрич, Балчик, Бургас и Варна.

Малцина обаче знаят, че оркестърът прославя флота не само с маршове и химни. В репертоара му попадат парчета на Дийп пърпъл, АББА и Майкъл Джексън, както и музика от филми като „Междузвездни войни", „Карибски пирати", „Титаник" и дори сериала „Игра на тронове".

Музиката за всяко едно участие на военния оркестър се определя според повода и мястото. Оркестрантите с пагони са свирили пред държавни глави, при посрещане на военни делегации, дори пред краля и кралицата на Белгия.

За 131 години от своето създаване флотският оркестър е бил разпускан само веднъж. Това става в годините, когато оркестърът все още е базиран в Русе. След Сръбско-Българската война пари за заплати на военните музиканти няма. Това принуждава оркестрантите да свирят по кръчмите в крайдунавския град, за да изхранват семействата си. Правят го облечени в униформите си, тъй като беднотията в страната е голяма и други дрехи нямат. Изпълняват най-долната музика, След намесата на командира на флотилията министърът възвръща щата и заплатите на военните музиканти.

През годините флотският оркестър е носил името Музикантска команда, а в някои периоди от историята си е наброявал 56 оркестранти. Никога в него не са свирили жени. А днес емблемата на морския ни флот включва 30 музиканти.

Наскоро флотският оркестър възобнови и една доста стара традиция - да свири на сватба на военен моряк.

Още за репертоара и участията на оркестъра на ВМС ще откриете в аудио зоната.