Италия обеща да помага на Египет в борбата срещу тероризма
Италия обеща да помага на Египет в борбата срещу тероризма / снимка: БГНЕС, архив

Италианският външен министър Паоло Джентилони изрази в Кайро твърдата подкрепа на страната си за Египет в борбата с тероризма след нападението на Ислямска държава срещу италианското консулство в египетската столица, предаде АФП.

„Този опит да се нанесе удар по италианско-египетското сътрудничество ще се провали. Ще продължим да работим заедно в борбата с тероризма и за мир”, каза Джентилони на съвместна пресконференция с египетския си колега Самех Шукри.

Свързани с Ислямска държава джихадисти поеха отговорността за атентата с кола бомба срещу консулството на Италия в събота, при който загина един човек. Те препоръчаха на мюсюлманите да стоят настрана от тези „легитимни цели”.

Макар и атентатите в Египет да се увеличиха откакто бившият шеф на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси свали от власт предшественика си ислямист Мохамед Морси през юли 2013 г., това е първи случай на нападение срещу дипломатическа мисия, отбелязва АФП.

Самех Шукри заяви, че разследването на атентата продължава и подчерта, че много бунтовнически групировки са привлечени от Ислямска държава и се заклеват във вярност на тази радикална сунитска организация.

„Това обаче не означава непременно, че те са част” от Ислямска държава, отбеляза той. Според експерти нападението срещу италианското консулство е било послание към западните съюзници на Кайро.

Източник: БТА