Няколко хиляди души, между 7000 и 8000 по данни полицията, се събраха на протест близо до площад "Синтагма" в центъра на Атина с искане премиерът Алексис Ципрас да уважи гласуването им с "не" на референдума, докато парламентът дебатира по направените на кредиторите на Гърция предложения, предадоха Франс прес и Ройтерс.

При споразумение с Гърция в неделя нещата няма да приключат

Гръцките депутати ще гласуват дали да подкрепят пакет от бюджетни съкращения и данъчни увеличения, който силно прилича на пакета от мерки, отхвърлен на референдума в неделя, отбелязва Ройтерс.

"Никакви други меморандуми!", "Гърция не е колония!", "СИРИЗА подкрепя капитализма", "Не!", са надписите на транспарантите на демонстрантите, които също така скандират: "За кризата трябва да платят плутократите!"

Премиерът Алексис Ципрас търси политическа подкрепа за мерките, които обещава на европейските партньори в замяна на нов спасителен план от 53,5 милиарда евро за задържане на Гърция в еврозоната.

Той си е осигурил подкрепа от центристки и десноцентристки опозиционни партии, но се сблъсква с яростно противопоставяне от представители на своята партия СИРИЗА.

Източник: БТА