Селски кмет спира джигити с камера
Селски кмет спира джигити с камера / снимка: DarikNews.bg, архив

В смолянското село Стойките ще спират жигитите на пътя с видеонаблюдение. От миналата седмица е монтирана видеокамера, която може да засича скоростта на автомобилите и техните регистрационни табели.

"Прибегнахме до дози метод, тъй като след ремонта на пътя, автомобилите преминават с доста висока скорост през центъра на селото. Същото се отнася и за товарните автомобили", коментира кметът на Стойките Георги Георгиев.

При управника са постъпили жалби от майки с малки деца, които настояват за спешни мерки, за да не се стига до инциденти. "Имахме намерение да сложим от т.нар. „легнали полицаи“ , но пътят ни е третокласен и е сложно да се изкарат разрешителни за поставянето им. Затова предпочетохме видеонаблюдението", обясни Георгиев.

Според него поставените табели, които информират, че се извършва записване, имат превантивна роля шофьорите да намалят скоростта, преминавайки през селото.

Кметът е категоричен, че ако се наложи ще се предават записите на органите на реда, за да се санкционират нарушителите.

“Ако видим, че има ефект, ще монтираме още една камера“, добави Георги Георгиев. Камерата е дарение от спонсор и е монтирана пред кметството.