Юнкер с юмрук по трибуната: ЕК е готова и за излизане на Гърция от еврозоната
Юнкер с юмрук по трибуната: ЕК е готова и за излизане на Гърция от еврозоната / снимка: БГНЕС

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел.

Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица. В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС.

Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер.

Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи.

Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, видимо развълнуван и притеснен. Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция, поясни той. По неговите думи това е най-болезненият вариант пред гърците, с разностранни отражения, включително геополитически, за цяла Европа.

На заседанието е било решено до четвъртък сутрин Атина да представи своите предложения за преговори по нова спасителна програма. След това бързо ще бъде оценено от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд дали предложенията са изпълними и приемливи.

Оставаме в готовност да направим необходимото за осигуряването на стабилността на цялата еврозона, допълни Туск.

Източник: БТА