Напрегнати часове за Гърция
Напрегнати часове за Гърция / снимка: БГНЕС

Лидерите на еврозоната може да се съберат на нова извънредна среща на върха в неделя, за да одобрят план за помощ за Гърция, ако институциите кредитори са удовлетворени от апликационната молба за заем и плана за реформи на Атина, предаде Ройтерс, като се позова на два европейски източника от ЕС. Лидерите заседават тази вечер в Брюксел, а Гърция се очаква до часове да представи официална молба за средносрочна програма за помощ от фонда на Европейския стабилизационен механизъм и финансовите министри от еврозоната заявиха, че ще организират конферентен разговор утре сутрин, за да разгледат молбата.

Малко преди срещата на върха стана ясно, че и заседанието на Еврогрупата е приключило без резултат, тъй като Гърция не е представила своите предложения относно реформите й за изход от кризата, съобщава ТАСС, позовавайки се на изказване на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. „Предложения от страна на Атина още не са постъпили. Ние ги очакваме в близките часове. Крайният срок е утре сутринта", заяви от своя страна министърът на финансите на Финландия Александър Стуб. „В сряда ще се състои телеконферентен разговор на Еврогрупата за обсъждане на тези предложения", добави Стуб.

Според източници премиерът Алексис Ципрас се очаква да представи план за реформи, предназначени да направят гръцките финанси жизнеустойчиви, което би изисквало предварителни мерки да бъдат въплътени в закон в Гърция преди следващата извънредна среща на върха.

Междувременно стана ясно, че Гърция моли партньорите си от еврозоната за временно решение за нуждите й от финансиране, което да покрива оставащата част от месец юли, докато се търси дългосрочно споразумение, заяви гръцки правителствен източник, цитиран от Ройтерс. "Предложението на Гърция е за договорка за до края на месеца, за да се подготви голямата, жизнеспособна сделка през този кратък период", заяви гръцкият представител.

С цел да постигнем напредък на преговорите за финансирането й, Гърция ще представи утре синтезиращ текст, който взима предвид предложенията на институциите, резултатите от референдума и общата позиция на гръцките партии, дефинирана вчера, заяви гръцки правителствен представител, цитиран от Франс прес. Това предложение за "терен за съгласие с оглед постигането на жизнеспособно споразумение", по думите на правителствения източник, ще бъде направено по време на телеконферентната среща на министрите на финансите от еврозоната (Еврогрупата), предвидена за утре.

В очакване на срещата на върха на страните от еврозоната, гръцкият министър на финансите Евклид Цакалотос видя "политическа воля да се даде нов шанс на Гърция", предаде АФП.

Цакалотос, който направи съвсем кратки изявления пред медиите, говори също и за "напредък" в еврогрупата, в която току-що бе участвал. Запитан дали Гърция е дала официално нови предложения за споразумение с кредиторите си по време на тази среща, Цакалотос отсъди, че "нещата са по-сложни". "Ще видим дали това ще бъде направено тази вечер или утре, добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още няма основа за разговори по нова спасителна програма за Гърция, съобщава АФП.

"Все още няма база за преговори" по нова програма по линия на Европейския стабилизационен механизъм, заяви тя при пристигането си на извънредната среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от еврозоната в Брюксел.

„При изтичането на втората програма за помощ и след ясното „не" на гръцкия референдум относно предложенията на кредиторите, основания за това, ние да можем да възобновим преговорите за програма в рамките на Европейския механизъм за стабилност, както и преди, няма. Без солидарност няма възможност за помощ. Без солидарност и реформи пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен", заяви още Меркел.

Тя уточни, че на срещата ще се обсъжда как да продължи разрешаването на гръцката криза, но "ние няма да сме в състояние да получим окончателна картина. Макар че трябва да кажа, че това вече е въпрос не на седмици, а на няколко дни".

Френският президент Франсоа Оланд заяви пристигането си, че решението за оставането на Гърция в еврозоната трябва да бъде взето до края на седмицата, пише БГНЕС.

"Целта е оставането на Гърция в еврозоната. За да стане това, Гърция трябва да представи сериозни и заслужаващи доверие предложения. Ще трябва да побързаме, защото решенията трябва да бъдат взети тази седмица".

От своя страна холандският премиер Марк Рюте заяви, че не изпитва оптимизъм относно проблема с гръцкия дълг, предаде РИА Новости.

„Много ме тревожи въпросът, дали Гърция действително иска да представи нови предложения и нови решения. Ако Гърция много скоро не представи амбициозни предложения , ние не можем да й помогнем. Отговорността за последствията ще носи гръцкото правителство" заяви Рюте, цитиран от агенция "Фокус".

Премиерът на Италия Матео Ренци смята, че при наличието на желание може да бъде намерено решение на гръцката криза, предаде РИА Новости.

„Моето безпокойство е момента не е свързано с отделната ситуация около Гърция, за която, аз вярвам, при наличие на желание може да бъде намерено решение. Аз се безпокоя за Европа. Европа трябва да се промени, а за това е необходимо да се инвестира в бъдещето и иновациите, в икономическия растеж", заяви Матео Ренци.

Еврозоната не иска неизпълнимото от гръцкия премиер Алексис Ципрас, заяви премиерът на Белгия Шарл Мишел, предаде РИА Новости.

„Ние не можем да действаме така, че да опрем пистолет в челото или нож в гърлото. Един премиер трябва да се държи отговорно. Ако на масата за преговори не бъдат оставени предложения от гръцка страна, ако дълго време няма нищо, това означава, че Ципрас е неспособен да следва призива на народа на Гърция за оставане в еврозоната. Ние се уморихме от това, гръцката страна систематично да отлага момента, когато трябва да поеме отговорност", заяви Мишел.

Междувременно гръцки правителствен източник заяви, че Атина е направила подобрения на предложенията си към кредитори миналата седмица и те са на масата за преговори.