Младежкият дом в Г. Оряховица възобновява връзки с Унгарския културен институт
Младежкият дом в Г. Оряховица възобновява връзки с Унгарския културен институт / плакат: организатори

Изложба „Съвременно унгарско изкуство” ще бъде открита на 9 юли (четвъртък) от 17.30 ч. в Младежкия дом в Горна Оряховица. Експозицията ще представи творби на художници от гр. Кечкемет. Изложбата е своеобразно възобновяване на връзките между Младежкия дом и Унгарския културен институт в София.

Общността на художниците се сформира през 1988 г., а от 1991 г. работи в културния център на гр. Кечкемет, Унгария. Целта на основаването й е да организира художествения живот на града, да поддържа добрите отношения между ценителите на изкуството и градската управа, да защитава художествените ценности и да се грижи за ефективното им представяне в живота на града. Групата на художниците се състои от 61 члена. Освен художници в нея членуват скулптори и приложници, които умело преплитат традициите и съвремието. Имат много изяви, повече от 50 изложби, множество национални и международни награди.

Представената експозиция съдържа тридесет и шест творби и показва само част от разнообразието в творчеството на общността. На 29 май 2008 г. общността на кечкеметските художници получава наградата „За образованието на гр. Кечкемет“
Изложбата е реализирана и със съдействието на българското национално самоуправление в унгарския град Кечкемет.