Прокуратурата е прекратила делото за хулиганство срещу младежите, бити от полицаи
Прокуратурата е прекратила делото за хулиганство срещу младежите, бити от полицаи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийската районна прокуратура е изиска материалите от извършваната по случая проверка в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) във връзка с появилото се видео на полицай, употребили сила към двама младежи.

Клипът с полицаите, били младежи, е правен преди Коледа

За инцидента се разбра от любителски видеоклип, излъчен снощи в предаването „Господари на ефира". На него се вижда как петима полицаи спират момче и момиче за документна проверка. След кратка размяна на реплики с двамата младежи полицаите ги нападат. Момичето е повалено на земята и многократно блъскано, ритано и обиждано.
Столичната дирекция на вътрешните работи започна проверка по казуса. Надзорът върху провежданата от СДВР проверка е поет от Софийската районна прокуратурата, като на полицейските органи е разпоредено в тридневен срок да докладват резултатите за преценка налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер.

Брутален случай на полицейско насилие над младежи (ВИДЕО)

Установено е, че се касае за случай от 19 декември 2014 г., при който двама души - Веселина Китова и Александър Грошанов, са били задържани от служители на Първо районно полицейско управление в столицата в района на ул. „13-ти март". Срещу двамата младежи полицейските органи са започнали бързо производство за хулиганство заради действия, грубо нарушаващи обществения ред. Прокуратурата е била уведомена за започналото бързо производство още на 19 декември, без да са докладвани данни за извършено полицейско насилие.

Незабавно след постъпване на материалите на 22 декември наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Китова и Грошанов не съставлява престъпление.