Синдикатът в МВР за клипа с полицаите: Негативно проявление на неслучващата се реформа
Синдикатът в МВР за клипа с полицаите: Негативно проявление на неслучващата се реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ наскоро излезлия репортаж за полицейско насилие показва едно от негативните проявления на неслучващата се реформа в МВР. Това се посочва в позиция на синдиката, разпространена до медиите.

Клипът с полицаите, били младежи, е правен преди Коледа

Фактът, че подобни материали се изпращат на представители на медиите, а не на органите на редаw говори за наличие на системен проблем, пише в позицията. От синдиката добавят, че това е повод да се заговори публично за проблеми, по които СФСМВР се опитва да привлече общественото внимание вече повече от две
години и тяхното решаване е едно от основните искания на протеста през последния месец.

Основният проблем е, че МВР продължава да се реформира на парче, като не се отчитат нуждите на гражданите, не се работи по превенция, не се повишава разкриваемостта, не се мисли за това как да се повиши доверието между служители и граждани, не се работи за сближаване на позиции, а за противопоставяне, заявяват от синдиката. МВР е в колапс, а служителите са просто инструмент за прокарване на политики и изпълнение на заповеди на хора, назначени от Народното събрание, избрано от всички нас, добавят от синдиката.

Брутален случай на полицейско насилие над младежи (ВИДЕО)

СФСМВР призовава институциите, браншовите и неправителствените организации да използват репортажа за полицейско насилие като повод за дебат за това какво искаме да бъде МВР, какво отношение към гражданите трябва да имат служителите на реда и как заедно да реформираме това ведомство.