Родопски хайдути почистиха връх Рожен преди събора
Родопски хайдути почистиха връх Рожен преди събора / netinfo

Членове на Сдружение „Родопски хайдути" почистиха крайпътната чешма на връх „Рожен", където се намира паметната плоча на създателя на Роженския събор отец Ангел Инджов - Комитата. Според юнаците Роженския събор е на родопчани и на всички българи, които усещат с душата си полъха на необятната планина.

„Няма как да се проведе Роженския събор, а паметната плоча и чешмата да бъдат в такова състояния, заявиха младите родопчани", категорични са членовете на Сдружение „Родопски хайдути".

„Плочата и чешмата на човека, който е създател на Роженския събор години наред тънеше в мизерия. Това ли трябва да е отношението ни към този родолюбив българин? Именно затова се заехме да облагородим това място", каза председателят на Сдружението Манол Ружинов.

Младежите окосили тревата, почистили, пребоядисали стената, която била изрисувана с всякакви надписи, събрали боклуците и възстановили пещта. Младите юнаци се обръщат с призив към всички преминаващи от тук, да е пазят и ползват по предназначение. „Българските паметници не заслужават това! Вечна памет на героите и никаква пощада за тези , които ги сквернят!", категорични са родопските юнаци.

Ангел Инджов, известен като Комитата е роден в 1866 година в пашмаклийското село Карлуково, тогава в Османската империя, днес Славейно, България. Учи в родното си село, където в 1879 година завършва четвърто отделение. Остава от малък сирак. Работи като зидар, след което става предприемач в София. На 9 април 1895 г. е ръкоположен за свещеник в Цариград от митрополит Максим Пловдивски и на 20 юли заема овакантената от свещеник Емануил Беев енория в родното му село. След една година става свещеник в Долно Дерекьой. Под негово ръководство е построен параклисът на Рожен „Свети Пантелеймон". В 1898 година е инициатор за провеждането на първия роженски събор, където се срещат родопчани от Свободна България и Османската империя.