Данаил Папазов: Пеевски не стои по никакъв начин зад кандидатурата ми, нито пък ДПС
Данаил Папазов: Пеевски не стои по никакъв начин зад кандидатурата ми, нито пък ДПС / БГНЕС, архив

Кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов отхвърли категорично твърденията, че зад номинацията му стоят ДПС и Делян Пеевски. В ефира на Дарик той заяви, че като директор на пристанището познава депутата още от 2001 г., когато младият Пеевски  беше назначен в борда на директорите. Двамата са имали срещи и по време на управлението на кабинета „Орешарски“, в който Папазов беше министър на транспорта.

„Имам възпитани взаимоотношения с много депутати. Докато бях министър, бях в непрекъснат контакт с всички народни представители, особено с тези, които работят по транспорта и регионалното развитие. Разбира се, че съм се срещал през този период с Делян Пеевски. Познавам го от 1 ноември 2001 г., когато в един и същ ден бяхме назначени в „Пристанище Варна“ със заповед на тогавашния министър Пламен Петров. Тогава се запознахме с Пеевски, той беше на 21 години и няколко месеца. Мога да кажа, че никога не съм имал проблеми с него в работата си на пристанището. След това съм се срещал неколкократно с него в качеството си на министър, а той – на депутат. Съвсем отговорно  казвам, че Пеевски не стои по никакъв начин зад кандидатурата ми. Централата на ДПС във Варна никога не съм я посещавал и дори не знам къде се намира. Идвали са много хора от ДПС при мен да искат различни неща и да разговаряме по различни проблеми, докато бях директор на пристанището. Като работих в Министерски съвет, разбира се, че съм се срещал, защото ДПС бяха една от партиите, подкрепящи кабинета. Никога обаче не съм бил във връзки с ДПС – нито като член, нито като кандидат-член, нито като никакъв“, заяви издигнатият от гражданското сдружение „Живот за Варна“ Папазов и отхвърли възможността да търси партийна подкрепа за предстоящия вот. 

Според независимият кандидат мястото под „Максуда“ е най-подходящото за новия интермодален терминал, за чието бъдеще той се определи като „умерен оптимист“. Пробивът на бул. „Васил Левски“ не само ще осигури по-добри транспортни връзки,но ще помогне за облагородяване на циганското гето. Инвестициите в инфраструктурата на гетото ще направят зоната привлекателна и къщите в квартала ще променят своята визия, смята Папазов. Той обаче е категоричен, че незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Кандидатът за кмет се обяви против презастрояването на „Чайка“, но не и за пълно строително вето. Папазов очерта и границите на истинския според него пешеходен ринг, който трябва да започва от площад „Независимост“, да минава през Фестивалния и конгресен център, Морската градина, басейн „Приморски“, пристанището и да стига до ул. „Преслав“.

„Варна никога не е зависила от София за вземането на решения. Никога правителствата не са пречили на града, а всички големи проекти са се спирали тук по незнайни за мен причини, затъвайки в бюрокрация, която гони инвеститорите“, коментира Папазов. По думите му голяма част от бизнеса е избягала от Варна заради бавната администрация, корупцията и бюрокрацията. Независимият кандидат предлага въвеждането на електронна система, която да елиминира контакта между общинските служители и гражданите. Друга цел, която Папазов си поставя, е да задържи младите хора в града чрез създаването на добре платени работни места и възможности за качествено образование.

„Живот за Варна“ планира да участва на местните избори и с листа за общински съветници и кандидати за районни кметове. Все още обаче не е уточнена формата за явяване на вота.